tiistai 26. huhtikuuta 2011

wake up Finland!

Arkailen aina hieman täällä päin yhteiskunnallisiin asioihin puuttumista. Nyt kuitenkin on jotenkin pakko - tai ei pakko, mutta mieli tekee.

(Edit tähän ihan alkuun: Tästä tuli piiiitkä teksti.)

Pääsin tänään koulun kautta vierailemaan Ämmässuon jätteenkäsittelylaitoksella eli rehellisellä kaatopaikalla Espoossa. Ensimmäinen mielikuva saattaa olla järkyttävä haju, mutta, ihme ja kumma, hajua ei tullut bussiin kuin vasta biojätelaitoksella. Siitä lisää myöhemmin, mutta ensimmäiseksi:



Noh- näin lyhyesti sanottuna siihen on kipattu monen, monen vuoden sekajätteet pääkaupunkiseudulta. Sekajäte, eli lajittelemattomat roskat, on sen kaatopaikalle kippaushetkestä lähtien hyödynnettäväksi kelpaamatonta. Kun sitä ei kierrätetä, sen sijoituspaikka on lopullisesti kaatopaikka. Jos voitaisiin, se poltettaisiin, mutta siihen Suomella ei ole tarpeeksi kapasiteetteja.

Tosiasiassa sekajätettä syntyy oikein ja huolellisesti lajiteltuna todella vähän. Kotonamme, jossa kierrätetään oikeastaan kaikki (energiajae, biojäte, sekajäte, metalli, paperi, pahvi, lasi, pullot, ongelmajätteet), sekajätettä syntyy aina vain vähemmän. Nykyään, kun kierrätämme myös energia- ja metallijätteen, sekaroskikseen lentää vain ne roskat, jotka eivät muualle kelpaa. Sekajäteastiaa joudutaan tyhjentämään vain harvoin, koska sinne kerääntyvät roskat ovat puhtaita eivätkä haise.

Mutta - jos sekajätettä syntyy oikein lajiteltuna vain niin vähän, miksi Ämmässuolta näytti tänäänkin tältä?


Kyllä, siellä oli satoja, ellei tuhansia lokkeja ja muutama korppikin. Miksi ne leikkivät roskaparatiisissa?
Sekajätteestä, eli virallisesti jätteestä, jota ei saada kierrätettyä millään tavalla, löytyy edelleen hirvittävä määrä biojätettä ja energiajaetta. Onko niin vaikeaa heittää ne banaaninkuoret sinne biojätteeseen sekajätteen sijasta?

Okei, ehkä on. Vaatisi jokaiselta pienen Ämmässuokäynnin, jotta tajuaisi, kuinka paljon sitä roskaa riittää. Ämmässuolle tulee päivittäin n. 250-500 roska-autoa, suurimmaksi osaksi kuljettaen sekajätettä. Viidesosa näistä sekajätekuormista koostuu biojätteestä.

Miksi sitten pitäisi kierrättää biojätettä?


Jottei tässä 'tuhka-altaassa' olisi vuonna 2050  70 metriä korkeaa sekajätevuorta. Näin käy, jos sama meno jatkuu.

Biojäte on monimuotoista. Siitä saadaan energiaa polttamalla ja ravinnemaata kompostoimalla. Jokainen on ehkä nähnyt mummolassa sun muussa, kun kompostiin on viety ruoantähteitä, ja seuraavana kesänä paikalla onkin ollut kompostimultaa ja siellä möyriviä onkimatoja. Siitä on kyse biojätteen kompostoinnissa, mutta suuremmassa mittakaavassa. Jotta minä saisin persiljankasvatustani varten multaa ja kotitaloudet, liikennevälineet jne. biokaasua, meidän täytyy lajitella biojätettä.

Kävimme vierailumme aikana siellä haisevassa biojätelaitoksessa. Siellä erotellaan massan mukaan oikeat ja väärät biojätteet. Seurasimme hetken aikaa 'väärien' jätteiden liukuhihnaa. Luulimme jo tulleemme ihan väärään paikkaan, kun liukuhihnalla meni lähes pelkästään muovipusseja ja yksinäisiä perunoita. Siis, muovipusseja? Biojätteessä? Onneksi ne sentään eroteltiin - olisihan se ikävää, jos mullasta löytyisikin repeytynyt lähikaupan muovipussi. Biojätelaitokselta nämä väärin lajitellut kaverit jatkoivat matkaansa minnekäs muuallekaan kuin sekajätekasaan, vaikka niiden oikea paikka olisi ollut energiajaepolttamo.

Siis yritys hyvä kymmenen, että biojätteen lajittelemista oli edes kokeiltu. Ehkä menee paremmin ensi kerralla?

Ensimmäisessä kuvassa näittekin jätevuoren nimeltään Ämmäsvuori. Yläpuolella olevien kuvien paikalle nousee 2050 mennessä Äijäsvuori. Näinkin 'kauniit' maisemat ollaan saatu aikaiseksi ahkeralla maisemoinnilla.



(Videossa ei ole ääniä, ja pahoittelen heijastumia ikkunassa!)

Tuo vuori oli valtava. Siitä pilkisti tasaisin välimatkoin 'savupönttöjä', joiden polttamoista saadaan aikaiseksi ilmeisesti metaania.

Toinen, kolmas tai viidestoista, whatsoever, asia, joka minua järkytti, oli Sorttiasemalla tapahtuva kierrätys. Kyllä, se on kierrätystä, ja sielläkin on sekajätepiste. Onko pakko heittää ne lankut ja sohvat ja lasiset mööpelit sinne sekajätteeseen, kun parin metrin päästä löytyisi niille jokaiselle oma lava? Teimme muuten hienoja löytöjä elektroniikkaromulavalta...

Vaikka Ämmässuo oli järkyttävä tapaus, ovat asiat siellä kuitenkin ihan hyvin verrattuna esimerkiksi Brasilian kaatopaikkoihin, joissa ihmiset suunnilleen asuvat, ja joissa kaikki vain kipataan tyhjälle maalle. Suomen kaatopaikat ovat hallittuja ja valvottuja laitoksia, eikä niillä tapahdu suurmokia.

En todellakaan voi sanoa olevani mikään roskakeiju, joka nipottaa jokaisesta väärästä lajittelusta (enhän?) tai valistaa ihmisiä kierrätyksen saloista aina kuin kerkeää. En vähennä lentämistä enkä syö ekologisesti.  En aina tee ympäristön kannalta ajateltuna hyviä ratkaisuja, en muista pitää omaa kauppakassia mukana enkä välitä paljoa pakkausten määrästä. Tämä päivä sai minut kuitenkin avaamaan silmiäni taas hiukan.

 En todellakaan tarvitse sille yhdelle sormukselle pientä pussia, kun minulla on kuitenkin aina mukana Maija Poppasen laukun kokoinen säkki. Minun ei tarvitse saada aina uutta materiaa tai ostaa omaa - jollain on kuitenkin samanlainen, ja se joku suostuu varmaan lainaamaan.

Tämä oli varmaan pisin ja oudoin tekstini ikinä. Se saattaa vaikuttaa tekopyhältä, ja havaitsin sen olevan myös hivenen epäjohdonmukainen. Älkää välittäkö. Yrittäkää löytää jotain, mistä voisitte ottaa onkeenne.

Olisin todella halukas kuulemaan omia ajatuksianne kierrätyksestä ja tämän jutun herättämistä mielikuvista. Feel free to tell!

2 kommenttia:

  1. Anonyymi26.4.11

    Hyvä Eve!!

    Ja tosiaan pitäisi varmaan olla jokin lakiasetus, jolla kierrättäminen tehtäisiin pakolliseksi ennen kuin kaikki siihen ryhtyisivät. Tai sitten pakollinen kierros Ämmässuolla kaikille Suomen kansalaisille :)

    -v-

    VastaaPoista
  2. v,
    kiitos! Kyllä kai nyt yritetään saada joku kierrättämis'pakko', hyvä! :)

    VastaaPoista