keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Never let me go as a book

Ylläksellä ollessamme ostin varmaan miljoona lehteä ja koin tekemisen puutetta. Tahdoin kirjan, koska 10 tunnin ajomatkalla olisin ehtinyt lukea varmaankin 12 uutta lehteä - julkaisuthan siinä olisivat loppuneet kesken!


Saanko esitellä: Ole luonani aina!


Kazuo Ishiguron kirjoittamasta romaanista joku on saattanutkin kuulla (ainakin nimen), sillä se ilmestyy toukokuussa esimerkiksi Keira Knightleyn tähdittämänä elokuvana. Olin nähnyt aiemmin elokuvan trailerin, ja se jäi kutkuttamaan mieleni perukoille - halusin siis lukea sen ensin kirjana.

Ole luonani aina kertoo englantilaisen sisäoppilaitoksen kolmesta oppilaasta. Kertojana on Kathy, muut päähenkilöt ovat Tommy ja Ruth. He asuvat Hailshamissa, "kätketyssä" oppilaitoksessa tietämättä kunnolla omasta tulevaisuudestaan. Kun on aika muuttaa pois, maailma esittäytyy uutena ja ihmeellisenä.

Tajusin juuri, että on todella vaikeaa kertoa tästä kirjasta. Ne tärkeimmät salaisuudet selviävät vasta kirjan keskellä tai lopussa, joten taidan pitää suuni supussa niiden suhteen.


Pidinkö kirjasta? Kyllä!
En malttanut laskea kirjaa laisinkaan käsistäni niiden parin päivän aikana, joina luin sitä. Tai no, tietenkin jätin sen kiltisti mökille odottamaan kun vaikkapa lähdin lenkille tai kauppaan. Halusin kuitenkin lukea sitä mahdollisimman paljon ja saada ne salaisuudet selville. Oikeastaan, koko kirjan ajan siinä puhuttiin epäsuorasti asioista, joista en tiennyt. Vähän niin kuin seisoisit porukan ulkopuolella, kuulisit mistä he puhuvat, mutta sinulla ei ole hajuakaan heidän puheenaiheestaan, ja haluaisit tietää sen. Juuri tälläinen olo minulla oli koko kirjan ajan.
Olen varma, että edellämainittu asia voisi ärsyttää todella monia, ja viedä fiiliksen koko kirjasta. Minua, olenhan tarpeettoman utelias ihminen, se viehätti ja ikään kuin ruoski, jos näin voi sanoa, kirjassa eteenpäin.

Lapsenuskoni järkkyi, kun katsoin äsken Ole luonani aina-elokuvan trailerin. Tajusin, että Carey Mulligan esittää Kathya ja Keira Knightley Ruthia. Olin koko kirjan ajan kuvitellut roolien olevan toistepäin. Tarkemmin ajateltuna, minun mielestäni ne olisivat sopineet paremmin niin.
Kurkin nimittäin aina välillä etukantta ja kuvittelin kannen kuvien heräävän eloon ja toistavan tilanteita, joita olin juuri lukenut. Minua helpottaa, jos tiedän esimerkiksi elokuvan kautta hahmojen "vastineet", sillä se auttaa minua uppoutumaan kirjaan täysin. Odotankin innolla elokuvaa, tosin jo trailerista huomasin esimerkiksi Kathyn iän muuttuneen...

Ole luonani aina on kirja, jota voin suositella täydestä sydämestäni!

4 kommenttia:

  1. Alotin ton eilen, kiitos sun ja vaikuttaa hyvältä vaikken ookkaa vielä pitkällä! :) Se leffa on sitten pakko päästä kattomaan ;)

    VastaaPoista
  2. Anonyymi2.3.11

    Olisi kiva saada toi lainaan joskus! -v-

    VastaaPoista
  3. Anonyymi3.3.11

    täytyypäs käydä kirjakaupassa, kiitos vinkistä. _erika

    VastaaPoista
  4. Sofia,
    se on niin hyvä! ja niinpä!

    v,
    saat sen sofian jälkeen!

    erika,
    suosittelen tosiaan lukemaan! :)

    VastaaPoista